Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Υ Ψ Η Λ Α Ν Τ Η Δ Ε Σ


Στων Υψηλάντηδων τ' αρχοντικό, στο Κισνόβο της Ρωσσίας, την 16/2/1821 κάθονται στο τραπέζι από τα πέντε αδέρφια οι τέσσερες: Αλέξανδρος, Δημήτριος, Νικόλαος και Γεώργιος και αντικρύ τους οι γραμματικοί τους Γ. Λασσάνης και ο Γ. Τυπάλδος και γράδφουν την προκήρυξη. Η απόφαση ήταν παρμένη και μένει το σύνθημα του αγώνα να δοθεί
Σκυμμένοι οι δυο πιστοί γραμματικοί ζυγίζουν της προκήρυξης την κάθε λέξη. Ο Τυπάλδος γράφει και ο Λασσάνης δίνει γνώμη. Είναι κοντά στο τέλος η γραφή και μοιάζει κείνη η ώρα ιεροπρεπή και μυστική τελετή. Μέσα στην επίσημη σιωπή του Αλέξανδρου η φωνή αργή και γαλήνια χύνεται τριγύρω:
__Ναι αδελφοί, λέει, όλα τα προσφέραμε θυσία πατριωτική και τα δύο εκατομμύρια όπου η Πόρτα κατά την συνθήκη θα μας πληρώσει τον προσεχή Μάϊο. Ας προσφέρομαι και τα κτήματά μας είς την Βλαχία η τιμή των εξ εκατομμυρίων. Ας προσφέρουμε και τους βαθμούς και τους μισθούς, τους οποίους απολαμβάνουμε από την Ρούσικη δούλευση, ας δώσωμε και τους ίδιους εαυτούς μας θυσίαν είς τον βωμόν της πατρίδος. Έτσι μόνο θα εκτελέσωμεν την παραγγελία του πατέρα μας και θα εκδικήσωμεν τα βασανιστήρια όπου υπέφερεν ο πάπος μας και απαίθανε από αυτά. Όλα ας τα δώσομε εις την πατρίδα. Ας κινήσωμε τον ιερό αγώνα υπέρ αυτής. Ανάγνωσε Λασσάνη το κήρυγμα.
Αναγνώστηκε το κήρυγμα και γίνηκε δεκτό με μια καρδιά. Ο μονόχειρας μονάχα δεν έβγανε μιλιά τώρα. Ύστερα αφου συλλογίστηκε είπε:
__Είναι και κάποια άλλη θυσία, η οποία μας επιβάλεται...........
Σηκώθηκε, βγήκε από το θάλαμο, πέρασε άλλον και ίσια μπήκε στης μητέρας του. Καθότανε με τον Γρηγόρη τον μικρότερο αδερφό.
Αφου προσκήνυσε τα πολυσέβασστα γεράματα της μάννας της τρανής αρχόντισας την Ελισάβετ, χήρας του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, της έδωσε το χέρι και την οδήγησε στον θάλαμο.


__Μητέρα , είπε ο μονόχειρας, η σωτηρία της πατρίδος ημπορεί ν' απαιτήσει και την θυσία του κτήματός μας της Κοζνίτσας, το οποίο για σαράντα χρόνια θα αποδίδει έσοδα στον οίκο σου 54.000 ρούμπλια χρονικώς. Προσφέρεις αυτό το κτήμα , μητέρα στην πατρίδα;
Η αρχόντισσα Υψηλάντησσα αναδάκρυσε γλυκά:
__Παιδιά μου, είπε, εγώ προσφέρω εσα΄ς τα φίλτατά μου και θα λυπηθώ τα δύο εκατομμύρια ρούμπλια; Με τα τελευταία λόγια ήτανε και η προκήρυξη τελειωμένη. Υπόγραψε κι ο αριστερόχειρας: Αλέξανδρος Υψηλάντης.
Την μεγάλη αυτή σκηνή ιστορούσε ο ποιητής Σούτσος στην εφημερίδα
του Ήλιος 14.2.1859 και ήταν εν ζωή ο Γ Λασσάνης και ο Γ Τυπάδος.

Για την αντιγραφή  B GIRAKAS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου