Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Βασιλόπουλος Πάνος του Αθανασίου (Πάτσης) 1906


                                                            Του Βαγγέλη Κ. Χιστοπούλου

 Στο χωριό μου, την Μυγδαλιά είχαμε παλιά εμπειρικούς γιατρούς και γιατρίνες να θεραπεύουν αρρώστιες, να ασχολούνται με τα μάγια, να ξεγεννούν τις γυναίκες, να προβλέπουν το γένος των παιδιών, να  φτιάνουν σπασίματα, να ξεματιάζουν και γιατί όχι και εμπειρικό οδοντίατρο.  Αυτός ήταν ο  ΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ή Πάτσης.


Βλέποντας σε γνωστό του οδοντίατρο τον τρόπο εργασίας του, θεώρησε εύκολη την δουλειά, να την μάθει και να θεραπεύει τους ανθρώπους στο χωριό του που πόναγαν υπέφεραν και δεν υπήρχε γιατρός να τους βοηθήσει. Έκοβε το μάτι του. Πήρε κοντά στον οδοντίατρο , λίγες θεωρητικές γνώσεις και παράλληλα εκείνος  του δώρισε και τρία  παλιά εργαλεία εξαγωγής δοντιών.  Τις περίφημες δοντάγρες και ήρθε από την Αθήνα στο χωριό.  Εδώ δεν υπήρχε γιατρός, ούτε χρήματα μα ούτε και συγκοινωνία για να πάνε οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα προς Θεραπεία.  Η φήμη του απλώθηκε στο χωριό και έτσι  ξεκίνησε αφιλοκερδώς να βοηθάει τους πονεμένους από τα δόντια ανθρώπους και να τους συμβουλεύει .

ΠΙΚΡΑ ΧΡΟΝΙΑ


                                                          ΠΙΚΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

                                                     Του Βαγγέλη Κ Χριστοπούλου

Ήταν κάπου χρόνος που έφυγε από την ζωή ο πατέρας της. Για το τέλος του, ήξερε μα ούτε που ήθελε να το θυμάται.  Οι άνθρωποι πεθαίνουν από αρρώστιες, ατυχήματα, γεράματα,  από την εξάντληση την πείνα…


 Ο δικός της πατέρας εκτελέστηκε στον εμφύλιο χωρίς να περάσει δικαστήριο. ΄

Η  Α.Μ. έμενε στο σπίτι της, με την μεγαλύτερη αδερφή της και τα δυο μικρότερα αδέρφια της σε ένα φτωχό χωριό της Ευρυτανίας. Τα καλοκαίρια την έστελναν στο χωριό  της  μιας γιαγιάς σε άλλο χωριό που την πρόσεχαν ,να δυναμώσει που ήταν  μικρή και ταλαιπωρημένη.

Ήταν αδύνατη και το χειρότερο ήταν σαραβαλιασμένο  το ένα της πόδι από το σπάσιμο,  που έπεσε  από μια σκάλα.