Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΕΒΔΑΣ

  Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΕΒΔΑΣ         



Δύσκολη χρονιά για τους μαθητές. Μια ο κορονοιός, μια οι καταλήψεις,
άλλοτε εθνικές και τοπικές γιορτές, άλλοτε ο χιονιάς και το κρύο και άλλοτε συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, πάνε τα γράμματα για τα παιδιά στο σχολείο.

Κοντά στους μικρούς σταμάτησε η μάθηση και για τους μεγάλους. Η Σέβδα δεν είχε την ίδια άποψη. Χρήσιμα βιβλία κάνουν και καλούς ανθρώπους

  έλεγε και γι αυτό έφτιαξε στο χώρο του καφενείου βιβλιοθήκη.  Όλοι την καμαρώνουμε και την χαιρόμαστε και την Σέβδα και την βιβλιοθήκη.

Έγινε συζήτηση δίπλα στην βιβλιοθήκη να μπουν εικόνες πολιτικών . Άρχισαν τα μαλώματα. Άλλος ήθελε,  του Κουτσούμπα  την φωτογραφία,  άλλος του Μητσοτάκη, άλλος του Τσίπρα.

__Για σωπάτε ρε παιδιά φώναξε ο Δήμος, δεν είναι σωστό να βάλουμε φωτογραφίες πολιτικών.  Αυτοί τώρα που είναι θολό το νερό δεν πατάνε το πόδι τους εδώ.  Θα φέρω εγώ τον Κολοκοτρώνη μας, να τον βλέπουμε και να τον τιμάμε. Όλοι συμφώνησαν. Έφερε μόνος του τον γέρο σεε χαλκογραφία και τον βλέπουμε και μας βλέπει όλους το ίδιο.

Πρώτος και καλύτερος ξεφύλλιζε ένα βιβλίο ο Γιώργης και έκανε και την κριτική του

__ Οι φωτογραφίες δεν λένε τίποτε, τα μεσάνυχτα στην τηλεόραση βλέπεις καλύτερα πράγματα.

Ο δεύτερος που ζύγωσε στην βιβλιοθήκη και πήρε στα χέρια του ένα κόκκινο βιβλίο ήταν ο Θανάσης. Έκανε μόνος του διάλογο:

__Τώρα μάλιστα, θα μάθω κι εγώ γράμματα. Αλλά και τι τα θέλω; Τώρα γέρασα. Το βιβλίο θα το αφήσω εκεί που ήταν, δεν μου χρειάζεται . Αυτά είπε, έβαλε το βιβλίο κάτω κέφαλο και πάει στο τραπεζάκι του. 

Πέρασε και ο Σόλωνας. Έφερε ένα βιβλίο για τον Καραβόγιαννη τον μπουρλοτιέρη, από τα Λαγκάδια.  Υπεσχέθη να φέρει βιβλία για να μάθουμε την δηλωτή και την πόκα . Αυτά έχουν εγκεκριμένους κανόνες από Υπουργείο και δεν θα μαλώνουμε μεταξύ μας. Όχι παίζεται έτσι, όχι παίζεται αλλιώς.  Πριν φύγει άφησε ένα τετράδιο  να γράφει όσους μυήσει στο νέο ΚΙΝΑΛ, όπως έκαναν και οι Φιλικοί πριν το 1821.

Το βιβλίο με τον Θεοφιλόπουλο τον Μπουρλοτιέρη το διαβάζει ο Αντρέας. Το έχει στο προσκέφαλό του μέχρι να το αποστηθίσει.

__ Αυτός ήταν ισάξιος του Μιαούλη και του Κανάρη και πρέπει να το μάθουμε όλοι και να τον  τιμάμε ξεχωριστά έλεγε .  Αν ζούσε θα είμαστε στο ίδιο κόμμα,  Ευγνωμονούσε την Σέβδα για την βιβλιοθήκη που θα μας ξεστραβώσει. Τόσο πολύ ευχαριστήθηκε που έταξε

δυο συκωταριές να διαθέσει για την παρέα. Θα έκανε και σπληνάντερο!

Πέρασε και ο Γιάννης ο Γιατρός, έφερε λίγα βιβλία, για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και εκείνο του  αείμνηστου πατέρα του «Μνήμες από την Αρκαδία και το χωριό μου Μυγδαλιά»   Πέρασε πίνοντας τον καφέ του και διαβάζοντας  πάνω από μια ώρα.

Έκανε και το σχολειό του.  « Αυτός είναι πολιτισμός»

Πληθαίνουν οι παρουσίες στο χώρο του καφενείου και της βιβλιοθήκης.

Ο Πάνος ζήτησε το βιβλίο του Οδυσσέα με την πιστή Πηνελόπη, να κάνει μάθημα στην γυναίκα του. Αγανάχτησε με όσα βλέπει σήμερα με τις 24χρονες στα κέντρα στα μπαρ και στα ξενοδοχεία πολυτελείας.  Φοβάται και για τον εαυτόν του. Δεν θέλει μπελάδες.

Είπε την γνώμη του και ο Ηλείας. Καλύτερα να διαβάσω ένα καλό βιβλίο, παρά να κάθομαι εδώ και να βλέπω στην τηλεόραση,  γυναίκες να πετάνε την φούστα και μετά την μπλούζα. Ύστερα να φωτίζονται οι ώμοι τους και να περιμένεις με αγωνία πότε θα πετάξει και το κομπινεζόν. Με το βιβλίο ηρεμείς.

__Μπράβο Σέβδα  θα τα καταφέρεις να μας αλλάξεις με τα βιβλία.

 Άκουσα και για δασκάλους που θέλουν να κάνουν συγκεντρώσεις για ομιλίες και για κάποιον Κώστα του Κ.Κ.  Που θέλει   γεμίσει την βιβλιοθήκη με κόκκινα βιβλία.  Ίδωμεν!!! 

Δεν έχουν γίνει ακόμη τα εγκαίνια. Θα ακούσουμε πολλές γνώμες για την χρησιμότητα της βιβλιοθήκης.  Μικρή μεν ομορφούλα δε και πολύ χρήσιμη.  Πρέπει να γίνει γνωστή η βιβλιοθήκη της Σέβδας και πέρα από την ταπεινή κοινωνία του χωριού μας.

__ Ε! Σέβδα να βάλουμε βιβλία για την ιστορία  της Ελλάδος , για την Αρχαία Ελλάδα, για την μαγειρική, για την κηπουρική,   την συμβούλεψα ο Βαγγέλης αφού έφερε αρκετά βιβλία στην βιβλιοθήκη.

Θα ενημερωθείτε όταν γίνουν τα εγκαίνια . Άπαντες οι Γλανιτσιώτες και οι φίλοι μας είστε καλεσμένοι.  Αρκεί ένα τριαντάφυλλο στο χέρι για την Σέβδα μας.

Βαγγέλης Κ. Χριστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου