Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΓΙΩΡΓΗ ΤΗΣ ΚΕΡΠΙΝΗΣ

 

                     

                                                                      Του Βαγγέλη Κ. Χριστοπούλου

Μετά την Θεία λειτουργία, οι εκκλησιαζόμενοι όπως πάντα, έρχονται να κεραστούν και να περάσουν την ώρα τους στο μοναδικό καφενείο του χωριού.

Πρώτος μπήκε ο Λεωνίδας, χαμογελαστός με τα εκφραστικά και έξυπνα μάτια, είπε καλημέρα στον Νίκο τον  καφετζή και παρήγγειλε καφέ, για κείνον και τον μπάρμπα Γιώργη  που ερχόταν λίγα βήματα πιο πίσω. Ήρθαν και οι εκκλησιαζόμενες γυναίκες  πέντε έξ εφτά , η μία πίσω από την άλλη και κάθισαν σε ξεχωριστό τραπέζι . Η Παγώνα κάθισε δίπλα από την Βασιλική, η Βελιώτα κοντά στην  Μαργαρίτα και την Ελένη και απέναντι από την Βούλα και τελευταία η Διαμάντω σαν ανήμπορη που ήταν κάθισε  κοντά στην είσοδο του καφενείου .  Άλλες παρήγγειλαν καφέ και άλλες λουκουμάκι . Μπήκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας και τελευταίος ήρθε με τον αδερφό του τον Κώστα,  ο παπά Γιώργης.

Όλοι καλημέρισαν τον παπά κουνώντας και το κεφάλι τους  ελαφρώς  μπροστά, ενώ ο καφετζής έπαιρνε  και από αυτόν παραγγελία. Μπήκαν και άλλοι δυο τρείς  στο καφενείο, καλημέρισαν ευγενικά και κάθισαν σε ένα γωνιακό μικρό τραπεζάκι, που μόλις τους χώραγε.  Τέσσερα τραπέζια ήταν γεμάτα κόσμο, έπιναν  τον καφέ τους με χαμογελαστά πρόσωπα και πειράζοντας η μια παρέα την άλλη. 

Ο παπά Γιώργης με την ωραία γενειάδα του, τον σκούφο εφαρμοστό στην κεφαλή του, χαμογελαστός , ακτινοβολούσε από αγάπη για το ποίμνιο του. Τα μάτια του πέταγαν σπίθες που είχε κοντά του  και τον αδελφό του τον Κώστα αφιχθέντα από την Αθήνα και απέναντί του την Πρεσβυτέρα. Η παπαδιά κι εκείνη που καθόταν στο τραπέζι με τις γυναίκες , τον καμάρωνε για την ευστροφία την ομιλητικότητα και τον σεβασμό που του έδειχναν οι άλλοι. Ο κυρ Γιώργης ο ψάλτης στράφηκε προς τον παπά και του είπε:

__Ωραία τα είπες  πάλι σήμερα  παπά Γιώργη και για την κλεψιά και για την συκοφαντία και για την βλασφημία.

__Όλα αυτά, τα δίδαξε ο Κύριος και Θεός μας  « ου κλέψεις, …» αλλά δυστυχώς οι πολλοί από εμάς κάνουμε το αντίθετο και το βλέμμα του γύριζε μια στο τραπέζι με τις γυναίκες και μια σε μένα που καθόμουν στο ίδιο τραπέζι απέναντι του.

__Το περίμενα πως θα συναντιόμαστε κάποια μέρα Ευάγγελε στην εκκλησία του χωριού μου.

__Παππά Γιώργη  είχα την περιέργεια και πολύ ήθελα, μετά από τα γλυκοστάλακτα λόγια που απευθύνεις  γύρω σου,  να σε ακούσω να ψέλνεις.

__Ποιά πως με άκουσες, βαδίζω στα σωστά μονοπάτια;  Σου άρεσε η φωνή μου:

__Ομολογώ πως ευχαριστήθηκα με την καθαρή φωνή σου. Και περισσότερο που πετυχαίνεις τον σκοπό της εκκλησίας , με την συγκέντρωση των πιστών

__Κάνω αυτό που πιστεύω πως είναι σωστό, για όλους μας, για την ορθοδοξία και την πίστη μας. Η πίστη από ότι ξέρεις είναι  ένας αγώνας συνεχόμενος.

__Καλά λες Άγιε Πατέρα η πίστη μας έχει πολλούς εχθρούς.

__Είμαι κι εγώ αμαρτωλός, καλύτερα να με λες παπά Γιώργη.

__Οι περισσότεροι παπά Γιώργη αφήνουμε την προσπάθεια στην μέση και η πίστη μας πάει περίπατο.

__Ο Θεός δεν σας αφήνει και αποκοντά κι εγώ με τα λόγια μου, σας τσιγκλάω  για να μην απομακρύνεστε. Να μεθαύριο θα κάνουμε δοξολογία στο εξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, μην μου πεις πως δεν θα έρθεις;

__Μπορώ να αρνηθώ παπά Γιώργη, αφού ξέρω, πως οι ευχές σου υπέρ υγείας πιάνουν και όλο το χρόνο δεν θα έχω πρόβλημα με αρρώστιες.

__Τα βλέπεις μόνος σου, τα λες και τα αποδέχεσαι. Και έτσι είναι. Θα σε περιμένω. Πάρε τώρα να φας προσφορά ευλογημένη, ζυμωμένη με τον παραδοσιακό τρόπο και ψημένη στο φούρνο όπως παλιά, ώσπου να έρθει ο καφές.

Με τίμησες με την παρουσία σου  και αυτό είναι  αν θες μια ευχαρίστηση που νοιώθω. Έκανες τόσο δρόμο να έρθεις από την Γλανιτσιά στην Κερπινή.

__Αυτός ο ήχος της καμπάνας , στην Αγιά Τριάδα παπά Γιώργη, χύνεται μέσα στα λαγκάδια και τις ρεματιές , φτεροκοπάει και έρχεται στην Γλανιτσιά. Ήθελα να την ακούσω και από κοντά.

__Έχουμε καλή καμπάνα ο ήχος της σε συνεπαίρνει.

__Ήταν και αυτή μια αιτία. Σήμερα ήταν καλή ημέρα, το ρόδισμα της ανατολής, το αγιάζι, η χαρούμενη διαδρομή, μου άρεσαν.

__ Εδώ όλα καλά είναι, να έρχεσαι και ο κόσμος είναι της αγάπης και της προσφοράς.

__Παπά Γιώργη, πιστεύω πως έχεις μεγάλο μερίδιο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των Κερπινιωτών.

__Τι να κάνω άλλο από το να παρακαλώ τον Θεό, να  φιλάει και να  προστατεύει από κάθε κακό Κερπινιώτες και Γλανιτσιώτες δεν κάνω. Και βέβαια για όλους και για τους ξενιτεμένους μας.

__Για τους Κερπινιώτες το καταλαβαίνω, αλλά για τους Γλανιτσιώτες;

__Τα έχουμε ξανά ειπεί. Φαίνεται το ξέχασες, Η καταγωγή μου είναι Γλανιτσιώτικη.

__Για τους ντόπιους παπά Γιώργη, τι παρακαλείς το Θεό να τους κάνει;

__Πολλές  ευχές. Την εποχή που είναι άνοιξη στους τσοπάνηδες να γεμίζουν τις καρδάρες γάλα.  Το φθινόπωρο τα λιανόματα να γεννιούνται χωρίς ζημιές . Τον Θεριστή παρακαλώ τον Θεό τα στάχυα να είναι όλο καρπό και να αβγαταίνουν τα δεμάτια με το σιτάρι και τον τρυγητή να γεμίζουν τα βαγένια με κρασί, να παίρνω κι εγώ το μερτικό μου για την Θεία μετάληψη.

Γύρισε χαμογελαστός με την πορεία της συζήτησης. Αυτά τα χρόνια, η ζωή καλυτέρευσε, δεν μας λείπει τίποτε. Τώρα ανάγκη μόνο τον Θεό έχουμε. Παλιότερα ήταν πιο καλοί οι άνθρωποι με τον Θεό. Τάζανε στην εκκλησιά λαμπάδες, μέχρι το μπόι τους, ακόμη και για το μουλάρι τους να γίνει καλά. Τάματα πολλά γίνονταν παλιά, γίδες προβατίνες αρνιά.

__Ήταν καλύτεροι οι άνθρωποι παλιότερα παπά Γιώργη;

__Και βέβαια ακολουθούσαν τον νόμο του Θεού.  Ο έχων δύο χιτώνες να δίνουν τον  ένα.

__Και κείνος που έχει έναν να τον δώσει να μείνει γυμνός;

__Ο παπάς χαμογέλασε και απάντησε. Να δώσει άμα έχει δύο, αλλιώς να δώσει ότι έχει.

__Ο κόσμος σήμερα, όπου και να στρέψεις το μάτι σου και να γυρίσεις το αφτί  σου μιλάει για τον πλούτο, τα λεφτά και την καλοπέραση. Πως το βλέπεις εσύ παπά Γιώργη;

__Έτσι είναι. Είναι αρρώστια του αιώνα που ήρθε στον κόσμο για την καλοπέραση και την συγκέντρωση των υλικών αγαθών. Παραβλέποντας την γαλήνη της ψυχής και την αρμονία της  από την πίστη στον Θεό.

__Και πως παπά Γιώργη μπορεί να σταματήσει ο άνθρωπος, να έχει στο μυαλό του μόνο τα χρήματα;

__Όλοι βλέπουμε πως είναι ξεπεσμός  κοινωνικός και ηθικός , η συσσώρευση πλούτου . Σπρώχνει τον άνθρωπο στο μάζεμα ύλης. Όταν μιλάμε για τον άνθρωπο, εννοώ τους λίγους  αυτούς που κυβερνούν και τους πλούσιους που εξουσιάζουν τον πολύ κόσμο. Γιατί λες πως η κοινωνία περνάει κρίση κατά καιρούς. Πρέπει να στραφούμε στις ηθικές αξίες.

__Καλά τα λες παπά Γιώργη. Πως βλέπεις τα πράγματα τα τελευταία χρόνια θα αλλάξουμε;

__Δεν άλλαξαν αιώνες, τώρα θα αλλάξουν τα πράγματα. Το κράτος, αν θέλει γίνεται πανίσχυρο και οι συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν. Οι φτωχοί πλουσιότεροι και οι πλούσιοι φτωχότεροι. Κλυδωνίζεται η κοινωνία και την υπεροχή την έχουν πάντα οι πλούσιοι. Γιαυτό και αλλοιώνονται τα ήθη και τα έθιμα στην κοινωνία μας. Σήμερα δεν είμαστε δίκαιοι. Η αφθονία παραγωγής υλικών αγαθών έχουν βάλει τους ανθρώπους και περισσότερο τους πλούσιους   σε πειρασμό.

__Παπά Γιώργη μας τα είπες ωραία και σ ευχαριστούμε. Εδώ στην Κερπινή κάνεις τον αγώνα σου για την αγάπη των ανθρώπων, με θαυμαστό τρόπο. Οι ακτίνες της ψυχής σου είναι λυχνάρι και στις δικές μας ψυχές. Η αγάπη ή καλοσύνη και το χαμόγελό σου ξέρουμε μας συνοδεύουν. Θέλουμε Γλανιτσιώτες και Κερπινιώτες την ευλογία σου και μείς  σου ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και δύναμη στο έργο σου.   Β.Κ.Χ.

1 σχόλιο: