Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

  

                                   

                                                                  Του Βαγγέλη Κ. Χριστοπούλου

Είναι πραγματικά για κλάματα!!!!!!!!!!!!!!!!

__Τι είναι και τούτο το κακό που μας βρήκε παιδάκι μου. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή να έχουμε τα ίδια.

__ Τι έπαθες γιαγιά;

__Να! Δεν βλέπεις παιδάκι μου, την θολούρα που έχει το νερό, στις βρύσες μας; Λέρωσα τα ρούχα μου, που έβαλα στο πλυντήριο. Που να ήξερα πως θα έβγαινε το νερό κόκκινο. Τώρα τι να κάνω, μου λες;

__Δεν ξέρω γιαγιά τι να σου πω! Ήταν  τα γιορτινά  ρούχα σου;

__Ήταν από την προίκα μου, μια αλατζά, υφασμένη στον αργαλειό και την φόραγα, σε όλα τα πανηγύρια που πήγαινα με τον μακαρίτη. Εκείνο όμως που με πείραξε ήταν το κατωσέντονο.

__Σεντόνια με την οκά πουλάνε τώρα γιαγιά, σκας και γι αυτά;

__Αυτό το σεντόνι το είχαμε στρώσει την πρώτη νύχτα του γάμου. Φαινόταν ζωγραφιστή πάνω του,  ολόκληρη η τιμή μου.

 Αυτή την είχα στο κούτελο, το έλεγα και την έδειχνα με το σεντόνι για όποιον δεν με πίστευε. Ήταν ολόκληρη στάμπα .  Τώρα χάλασε η ζωγραφική της ηθικής μου, δεν φαίνεται καθαρά και δεν θα με πιστεύουν. Το κατάλαβες παιδάκι μου.  Τώρα δεν είναι τα ρούχα μόνο!

Χθες κάποιος μου έφερε δυο φαρμακουλίθρες  να μαγειρέψω, Εγώ όπως ξέρεις δεν μπορώ να βγω έξω και τώρα θέλουν πλύσιμο. Το νερό είναι θολό πώς να τις πλύνω;  Και στον τέντζερη με τι νερό να τις μαγειρέψω. Κρίμα στον κόπο που έκανε ο άνθρωπος,  θα μου χαλάσουν!

Με το νερό που έχουμε, σιχαίνομαι  να  βάλω στα μούτρα μου έστω και μια στάλα, ν ανοίξουν τα μάτια μου. Θα γίνουν σα δαύτο. Ξέρεις ούτε τα ζωντανά δεν το πίνουν, το αγναντεύουν και ύστερα φεύγουν.

__Μη στενοχωριέσαι γιαγιά, σε είκοσι ημέρες , αν ο καιρός κρατήσει, θα ξαστερώσει. Και τότε πολλές χαρές θ έχουμε και θα κάνουμε όλες τις δουλειές μας.

Και νερό θα έχουμε να πίνουμε και μπάνιο θα κάνουμε και τα καζανάκια με την τουαλέτα θα είναι καθαρά και τα πλυντήρια δεν θα χαλάνε. Το κατάλαβες τώρα;

__Ναι παιδάκι μου θα παρακολουθώ τον Αρνιακό , όταν λέει από τα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου δεν έρχονται σύννεφα προς την Αρκαδία , τότε θα ξέρω πως  θα ξαστερώσει και το νερό το δικό μας. Ζήσε μαύρε μου, να φας τον Μάι τριφύλλι. Έτσι θα γίνεται κάθε χρόνο παιδάκι μου;

__Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς  γιαγιά . Έχουν καταραστεί όλοι εδώ το χωριό μας , την Αμυγδαλιά.  Από τους Δημαρχεύοντες τόσα χρόνια, τους συμβούλους , τους περιφερειάρχες και άλλους υπεύθυνους παράγοντες.

Όταν μιλήσεις για το πρόβλημα σε έναν,  αποφεύγει να πάρει θέση.  Η δουλειά πρέπει να γίνεται σιγά σιγά. Να ρωτούνται τα ζώα πρώτα , οι άνθρωποι του χωριού, οι πρόεδροι, οι σύμβουλοι και βάλε σιαπάνου σιαπάνου. Ένα γρανάζι της ιεραρχίας όταν σταματήσει δεν προχωρεί η δουλειά.

__Εγώ σου λέω άμα πάμε στον Υπουργό εσωτερικών θα μας βοηθήσει.

__Είναι απασχολημένος  γιαγιά όπως και όλοι τους με τον κορωνοιό και τον εγκλεισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους,  με το νερό το δικό μας θα σκάσουνε.  Ώσπου να το μάθει γιαγιά ο Υπουργός θα περάσουν μήνες, θα ξαστερώσει το νερό και το θέμα θα έχει λυθεί και θα ξεχαστεί. 

__Και τι θα κάνουμε παιδάκι μου, μου λες;

__Έχουμε γιαγιά να κάνουμε.  Να γεμίζουμε τα ποτήρια και να τα σηκώνουμε ψηλά και να ευχόμαστε υπέρ υγείας τους. Να ευχόμαστε να καλοπερνούν οι άχρηστοι και να χαίρονται την εξουσία τους και την ζωή τους.  Οι δικοί τους άνθρωποι να είναι καλά,

__Με τέτοιες ευχές παιδάκι μου, δεν θα νοιαστούν καθόλου για μας.

__Γιαγιά, ποια άλλη λύση προτείνεις;

__Έχω παιδάκι μου δυο λύσεις να προτείνω.  Η μία είναι να ζητήσουμε από τον Θεό την βοήθειά του, να μην μας πιάσει κόψιμο και πεθάνουμε . Και η άλλη να πάμε στον Εισαγγελέα.

Πάρτε παιδάκι μου και την υγειονομική υπηρεσία μήπως ενδιαφερθούνε και μετρήσουν το νερό για βακτηρίδια του Κώλου.

__Κολοβακτηρίδια  τα λένε γιαγιά

__Ναι τέτοια ήθελα να ειπώ και για  άλλα μικρόβια  να ψάξουν στο νερό , μήπως και βρουν. Ξέρουν αυτοί.

Και κάνε μου μια χάρη γιόκα μου. Στον καθέναν ξεχωριστά, στους παλιούς και νέους δημάρχους, συμβούλους, περιφερειάρχες και να φθάσεις μέχρι κυβερνητικούς αξιωματούχους να τους γράψεις:

Πλύς, ντύς και τσακίς , να έρθεις στην γιαγιά, σας θέλει, να σας κεράσει θολόπιοτο νερό, μια και δυο κούπες, για την υγειά σας. Να μην πάθετε τίποτε όλο το χρόνο, να μπορείτε να κυβερνάται και να μην χάσετε το μισθό σας.

Μπορούν να έρθουν και μαζεμένοι με πούλμαν, έχει χρωματιστό νερό για όλους, να πάρουν μαζί τους και μπουκάλια για τις οικογένειές τους.  Πες τους ,εδώ στην μεγάλη αίθουσα του παλιού Δημαρχείου ,μπορούν να αποφασίσουν  για την εμφιάλωσή του. Όλο το νερό προσφέρεται δωρεάν.

Γράψε από κάτω πως  η Γιαγιά το κάνει αυτό,  από σεβασμό και αγάπη και αυτοί δεν πειράζει που δεν  με σέβονται!! Μεγάλη είμαι δεν θέλω και πολλά. Και να πεθάνω τα έφαγα τα ψωμιά μου. Για τις εκλογές που με θέλουν αργούν να έρθουν.

__Ετοιμάζω την ειδοποίηση γιαγιά όπως έκανα και άλλα χρόνια  να την στείλω και ο Θεός βοηθός.

Σ ευχαριστώ γιαγιά που με βοήθησες και με ορμήνεψες , τι να κάνω. Και  πρόσεξε  αν με χρειαστείς εδώ είμαι στην Γλανιτσιά. 

27.1.2021 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου