Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ο ΤΡΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ


Ο τρούλος της εκκλησίας του χωριού μου « Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» είναι πραγματικά ένα κομψότατο, συμμετρικό, θολωτό ημισφαίριο χωρίς βέβαια ζωγραφισμένον το Χριστό Παντοκράτορα όπως συνηθίζεται.
Η διάμετρος του καλύπτει όλο το πλάτος του Ναού και  φτάνει τα οχτώ μέτρα  και είκοσι % (8,20) περίπου. Έχει 0χτώ (8) μεγάλα φωτεινά παράθυρα με πολύχρωμα τζάμια που με τον ήλιο χρυσώνουν τον εσωτερικό του Ναού.


Η εκκλησία μας αποπερατώθηκε το 1895 και χτίστηκε από Λαγκαδιανούς μαστόρους . Αναφέρεται ως πρωτομάστορας ο Κωλοκούσης.
Την Θεοτόκο Μαρία η εκκλησία μας γιορτάζει επίσημα 4 φορές τον χρόνο: Στις 25 Μαρτίου  που ο Άγγελος της έδωσε τον κρίνο και της είπε « Χαίρε κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου. στις 8 Σεπτεμβρίου στην γέννηση της.   Στις 21 Νοεμβρίου τα Εισόδια  ( είσοδος της στο Ναό) .

Εμείς στο χωριό την γιορτάζουμε  της ΠΑΝΑΓΙΑΣ στις 15 Αυγούστου που είναι η κοίμηση της Θεοτόκου.
Ο χριστιανικός κόσμος σε στιγμές αγωνίας, φόβου χαράς, ελπίδας, προφέρει το Όνομά της.  «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ…)  

Το εικόνισμα της Παναγίας μας ο Αγιογράφος έβαλε όλη του την ψυχή και είναι υπέρλαμπρο. Την χθεσινή ημέρα ήταν ψυχοσάββατο και από την Παναγία μας ζητήσαμε την ανάπαυση και συγχώρηση των ψυχών των ανθρώπων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου