Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ 6.9.2014



Αγαπητέ πατριώτη και φίλε Χρόνη,
Σε καλωσορίζουμε στο χωριό μας μαζί  και όλους τους επισκέπτες φίλους Σουηδούς.
Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε που ήρθατε και πάλι  κοντά μας  Θερμά σας ευχόμαστε ευτυχία,  χαρά και καλή συνέχεια της διαμονής σας  στην Ελλάδα....

Αυτή η συνάντηση, αυτό το αντάμωμα είναι μια γιορτή, μια νότα χαράς που γίνεται χάριν της μεγάλης δικής σου νοσταλγίας και αγάπης για το χωριό μας.
Από σένα σήμερα γέμισε ο τόπος μας από χαρούμενες φωνές.
 Εσύ είσαι ο δικός μας Οδυσσέας που  περιμένουμε. 
Αλλά και εσύ έχεις στο νου σου πότε να έρθεις στην Ιθάκη σου, στο χωριό σου και γιαυτό πολύ σε αγαπούμε.
Μετέφερε τις ευχαριστίες μας στους  ογδόντα έξι φίλους Σουηδούς για την εδώ επίσκεψή τους. Θα θέλαμε όμως να γνωρίζουν κάτι από την Αρκαδία, την επαρχία μας και το χωριό μας. Πές τους λοιπόν ότι η Αρκαδία είναι ο τόπος που γεννήθηκαν και περπάτησαν οι περισσότεροι από τους Θεούς της Αρχαίας Ελλάδας όπως ο Ζεύς, ο Ερμής, ο Απόλλωνας, η Αφροδίτη, ο Άρης η Άρτεμις  ο Πάνας ο Ασκληπιός και άλλοι.

Είναι το κομμάτι της Ελλάδας, με τους περισσότερους ιερούς βωμούς και μνημεία. Στην Αρκαδία  υπάρχει η Λυκόσουρα, η πρώτη πόλη στον κόσμο, που ο ηγεμόνας της ο Αρκάς, δίδαξε τους ανθρώπους, να χτίζουν σπίτια, να καλλιεργούν τη γη, να χρησιμοποιούν εργαλεία και να κατοικούν μόνιμα στον ίδιο τόπο.
Ο τόπος μας έχει τα ομορφότερα βουνά, το Μαίναλο, τον Πάρνωνα, το Αρτεμήσιο, το Λύκαιο όρος και τα αφροδίσια όρη. Ανάμεσά τους ταξιδεύουν τα Θεϊκά ποτάμια, ο Αλφειός, ο Λούσιος, ο Λάδωνας γεμάτα μύθους και ιστορίες.
Στα βουνά μας, Ο Θεός Πάνας, έπαιζε τον αυλό του και διασκέδαζε Θεούς και ανθρώπους. Από αυτόν έμαθαν οι βοσκοί μας και μέχρι πρόσφατα, αχολογούσαν οι γύρω λόφοι και τα βουνά με γλυκιά μουσική και τραγούδια.
Στην Αρκαδία, πολύ πριν τους Αρχαίους Ολμπιακούς αγώνες, είχαν ξεκινήσει αθλητικοί και μουσικοί αγώνες. Γι’ αυτόν τον τόπο της Αρκαδίας έγραψαν και ύμνησαν με κείμενα και ποιήματα, ο Βιργίλιος, ο Γκαίτε, ο Ουγκώ, ο Σίλερ και πολλοί άλλοι.  Αλλά και ζωγράφοι όπως ο Γάλλος Πουσέν  αποθανάτισαν τα τοπία της και ζωγράφισε τον μεγαλειώδη πίνακα «οι  ποιμένες της Αρκαδίας» .

Στο σαλόνι της φιλόμουσης Χριστίνης, της δικής σας Βασίλισσας στην Σουηδία, ξεκίνησε με ποιητές και λόγιους η ίδρυση της Αρκαδικής Ακαδημίας, που τελικά ολοκληρώθηκε στην Ιταλία. Εδώ που βρίσκεσθε σήμερα, στο δικό μας χωριό, απέναντι που αστράφτει ο κορυφογραμμή και γερανίζει η πλαγιά από πουρνάρια, σε απόσταση 800 οχτακοσίων μέτρων περίπου, έχουμε έναν αρχαίο βωμό του 5ου αιώνα π.χ.
Λέγεται το Ιερό της Γλανιτσιάς  από το παλιό όνομα του χωριού μας.
 Ο Βωμός περιβάλλεται από τοίχος μήκους πενήντα πέντε μέτρων, χτισμένος με ογκόλιθους και ο γύρω χώρος είναι γεμάτος με πολλές βάσεις κιόνων.
Από εδώ λοιπόν, τα μυθικά και όμορφα βουνά της πατρίδας μας και του χωριού μας, πάλι σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε υγεία και καλή συνέχεια στην εδώ παραμονή σας.
Φίλε Χρόνη, 
Σε ανάμνηση αυτής της συνάντησής μας στο χωριό, θέλω να σου δωρίσω ένα βιβλίο μου με τίτλο « ΔΕΚΑΕΝΙΑ ΚΑΙ ΟΓΔΟΝΤΑ» με λαογραφικά στοιχεία, μύθους και ιστορίες του χωριού μας.
B GIRAKAS

1 σχόλιο:

  1. Μετά τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα που απεύθυνε στον Χρόνη ο Βαγγέλης ζήτησε τον λόγο, Σουηδός Τουρίστας, Ανώτατος Αξιωματικός της Αστυνομίας και μέσω του Χρόνη είπε:
    Είμαι ευτυχής που ο Χρόνης με έκανε να γνωρίσω και να αγαπήσω την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή